کنکور هنر شیراز

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
طبقه بندی موضوعی
بایگانی
نویسندگان
شنبه, ۱۹ خرداد ۱۳۹۷، ۰۸:۴۴ ب.ظ

نکاتی کنکوری در مورد تخت جمشید

Shirazart.blog.ir 

* در تخت جمشید ، نقش نیلوفر آبی ، مظهر کمال و نیروی حیات بخشی است.

* در تخت جمشید سر در بزرگ قصر خشایار شا به " دروازه ملل" معروف می باشد و در طرفین این سر در ، دو گاو بالدار با سر انسان با تقلید از آشوریها ساخته شده است .

* در مقایسه آثار دوره هخامنشیان و ساسانیان با اشاره کرد که در نقش برجسته های دوره ی هخامنشی وجه نمادین بیشتر است و در نقش برجسته های دوره ی ساسانی ، نمادگرایی کاهش می یابد و در مقابل ، واقع گرایی تقویت می شود .انسان و جانوران در دوره ی هخامنشیان حالتی اسطوره ای و فوق طبیعی داشتند آما در دوره ی ساسانی ، حرکات طبیعی تر می شود و موجودات زمینی تر و ملموس تر می گردند .

* تمدن هخامنشی در سال ۵۵۹ قبل از میلاد به وسیله ی کورش در " پاسارگاد" آغاز شد .

* هنر ایرانی دوره ی هخامنشی ، هنری است " تالیفی" و ترکیبی عالی و استثنایی از بسیاری عناصر مربوط به فرهنگهای ایرانی ، یونانی ، مصری ، ایونی و سکایی ‌.

* آثار معتبر باقیمانده از دوره ی هخامنشی در پاسارگاد ، شوش و تخت جمشید قرار دارند .

* آثار باقیمانده در تخت جمشید، بیشتر شامل " نقش برجسته " است .این نقش برجسته ها، جنبه ی نمادین و سمبولیک دارند .بهترین و سالم ترین نقش برجسته های تخت جمشید ، در تالار آپادانا قرار دارند .

* تا پیش از داریوش هخامنشی وضعیت معاملات چه در داخل و چه در خارج از کشور مشخص نیست .اما آنچه معلوم است ، این است که سیستم داد و ستدی بوده است ، نه پولی .داریوش برای اینکه خود را با سیستم معاملاتی بین المللی وفق دهد ، اقدام به ضرب سکه ی طلا کرد ، که " دریک " یا " دریک" نام داشت .از این سکه مردم عادی و حتی ساتراپ ها هم نمی توانستند استفاده کنند و فقط دولت برای معاملاتش آن را مورد استفاده قرار می داد.

* داریوش هخامنشی اقدام به تاُسیس سپاه جاویدان کرد ، که تعداد آن همواره ده هزار نفر بود .این سپاه ، امنیت تمام کشور را بر عهده داشت .در ضمن یک سپاه چهار هزار نفری از پیاده و سواره ، از پایتخت و قصر سلطنتی محافظت می کردند .

* نام قدیم پاسارگاد احتمالاً " پارسه گد" بوده ، که به معنای " اردوگاه پارسیان" می باشد .معلم اسکندر نیز در کتاب خود نام پاسارگاد را " پارسه گرد " ذکر نموده است .

* مهمترین اثر بارز و روشن دوره ی هخامنشیان در منطقه باستانی شوش ، کاخ معروف به " آپادانا" است ، که بدست داریوش بزرگ بر روی تپه ای به همین نام بنا شده است .

* کاخهای هخامنشی معمولاً مرکب از چهار بخش جداگانه بوده اند که عبارتند از : ۱- دروازه ی اصلی    ۲- تالار پذیرایی      ۳- تالار بار       ۴- اتاقهای مسکونی 

* تالار آپادانا شوش ، به سبک " اپدانه" یا آپادانای تخت جمشید ساخته شده است .

* گاوهای بالدار مدخل ورودی تخت جمشید ، شبیه آثار آشوریان است .

* در سر ستون های تخت جمشید ، تاُثیر هنر آشوریان پیداست .

* در میان جانوران که موضوع آثار هنری تخت جمشید قرار گرفته اند ، شیر ، بز و گاو از همه مهمتر هستند .

* نقش برجسته های تخت جمشید حالت تزئینی دارند .تنها نقش برجسته منحصر به فرد روی دیوارهای تخت جمشید ، " متظلم مدی" است ، که دارای حالت روایتگری می باشد .

* اغلب نقش برجسته های آشوری ، حالت روایتگر داشته اند .

* نکته قابل توجه در نقش برجسته ها و فضای مطرح در تخت جمشید، تاُکید بر عظمت نمایی و القاء قدرت حاکمه است .آثار تخت جمشید اشل انسانی ندارد.

* ستونهای تخت جمشید با بلندی ۲۱/۸ متر ، از بلندترین ستونهای ساخته شده در بناهای دنیا هستند .

* مجموعه تخت جمشید ، بزرگترین معماری سنگی در ایران است .

* دیوارهای تخت جمشید از خشت خام بوده است .

* اسکندر مقدونی در سال ۳۳۰ قبل از میلاد تخت جمشید را به آتش کشید .

* در مجسمه سنگی بدون سر داریوش اول که در تخت جمشید  به دست آمده  تاُثیر سبک هنری مصر باستان به خوبی دیده می شود .

* تخت جمشید که نام اصلی آن " پارسا " بوده ، برای هخامنشیان جنبه ی مقدس داشته است .

* کاشی های لعابدار دوره ی هخامنشی ، تحت  تاثیر هنر بین النهرین ساخته شده اند .

* تخت جمشید پایتخت نمادین ، دینی و آیینی هخامنشیان بوده ، در حالی که شوش پایتخت اصلی و رسمی و سیاسی به شمار می رفته است .

در نقش برجسته های تخت جمشید  در مورد فیگور های انسانی ، به شیوه ی مصریان و با رعایت اصول تقارن یا اصل برابری عمل شده است .

* استفاده از پنجره نما به عنوان تزئین ، که در اصطلاح به " پنجره ی کور " معروف اند ، از زمان مادها شروع شد ، که نمونه ی آن در معبد اصلی تپه ی نوشی جان دیده می شود .در معماری دوره ی هخامنشیان نیز در دو مکان با پنجره های کور مواجه هستیم .یکی در نقش رستم بر روی بدنه که به زرتشت و دیگری در پاسارگاد بر روی بنای معروف به قبر کمبوجیه .

* از نظر هنر ، مهمترین اثری که از عصر هخامنشی در شوش پیدا شده است ، دو حاشیه است که از آجر لعاب داده ی براق ساخته شده و معرف به " حاشیه ی شیران " و " حاشیه ی تیراندازان " می باشند .

* وسعت کلیه ی ساختمان های روی صفه ی  تخت جمشید در حدود ۱۳۵۰۰۰ متر مربع است .

مهمترین کاخ تخت جمشید از لحاظ وسعت و ارتفاع و هنر معماری ، "کاخ آپادانا "  یا کاخ داریوش بزرگ است .

* تالار آپادانا در تخت جمشید مربع شکل بوده و هر ضلع آن ۶۰/۵ متر طول دارد و در هر چهار طرف دارای دیواری بزرگ خشتی بوده است .تالار مرکزی آن ۳۶۰۰ متر مساحت و دارای ستون هایی با بلندی ۲۰ متر است .

* برای نخستین بار در دوره ی هخامنشیان از کاشی و کاشیکاری در تزئین بناها استفاده شد .

* کهن ترین اسناد ایرانی که موجود و در دست است ، از دوره ی هخامنشی و به خط پارسی باستان ( میخی) می باشد .

* بزرگترین کاخ پذیرایی تخت جمشید از لحاظ وسعت ، تالار صد ستون سنگی خشایارشا می باشد ، که به " تالار تخت" نیز معروف است و وسعت فضای داخلی آن حدود ۴۹۰۰ متر ( ۷۰×۷۰متر ) می باشد .

* کاخ " تچر " در تخت جمشید ، در جنوب کاخ آپادانا واقع است و به علت صیقلی و شفاف بودن سنگهای به کار رفته در آن به " تالار آینه" نیز معروف شده است .این کاخ توسط خشایارشا ساخته شد .

* در تخت جمشید ، سر در بزرگ قصر خشایارشا ، به " دروازه ملل" معروف است و در طرفین این سر در ، دو گاو بالدار با سر انسان " لاماسو " با تقلید از آشوری ها ساخته شده است 

* آتشگاه معروف به " که به زرتشت " مربوط به دوره ی هخامنشی  و در نقش رستم در مقابل آرامگاه داریوش قرار گرفته و در زمان کورش کبیر ساخته شده است .مصالح این بنای مکعب شکل ، از سنگهای آهکی روشن می باشد .



نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی