آنچه باید راجع به "مکتب بغداد ( عباسی ) بدانید.
Shirazart.blog.ir
**مکتب بغداد ( عباسی) :
* این مکتب نقاشی بر پایه ی هنر ساسانی و بیزانس شکل گرفته است و حاوی دو گروه کتاب است .( علمی و ادبی )
* در نگاره های این مکتب تعداد پیکره ها محدود و تک درختی به نشانه ی طبیعت وجود دارد .
* مهمترین کتب این مکتب " مقامات حریری " و " عجایب المخلوقات" می باشند.
* میل به واقعگرایی نسبی در نقاشی های مکتب بغداد بیشتر از سرزمین و سنت های بیزانسی و مسیحی الگو برداری شده بود ،اما گاهی اوقات پوشاک و موضوعات غربی همراه با ترکیب بندیهای مرسوم در عهد ساسانی نیز در آثار این دوره به چشم می خورد .
*کتابهای علمی : از نمونه ی کتابهای علمی می توان به دیسقوریدوس که در باب داروشناسی و خواص دارویی اشاره نمود که به گفته ی " بازیل گری" محقق نگارگری ایران مشهورترین نسخه ی خطی در میان کتاب های علمی است .
*کتابهای شعر و حکایات : از نمونه ی این کتابها می توان به " مقامات حریری " ، " کلیله و دمنه " ،" فی معرفت الخیال الهندسه"،" مفیدالخاص"، " خواص الاشجار" ،" طب جالینوسی" ،" عجائب المخلوقات قزوینی" اشاره نمود .
* کتاب " مقامات حریری " اثر " یحیی بن محمود الواسطی"الواسطی" به سال ۶۳۴ه.ق ساخته شد .در این نسخه پیکره ها با خطوط پیرامون قلم گیری شده و با رنگ های تخت رنگ آمیزی شده اند .ولی در این کتاب حالات چهر ه ها آنچنان گویاست که نشان می دهد نقاش از دیدی واقع گرا ( رئالیستی) برخوردار بوده است .
* آثار الواسطی نقطه ی اوج اولین مکتب در هنر کتاب آرایی مسلمانان بوده و از آنجایی که مصوبات عرب و ایرانی و سریانی در شکل گیری این مکتب نقش داشته اند آن را " مکتب جهانی" گویند و از آنجایی که مرکز اصلی تهیه ی نسخه های خطی در بغداد بود آن را مکتب بغداد هم می نامند.
برگی ازکتاب های مکتب بغداد ( عباسی )
برگی از کتاب مقامات حریری اثر " الواسطی"
برگی از کتاب مقامات حریری با عنوان " سفر مکه " مربوط به سده ی هفتم ه.ق